Zonnige ondernemers

Voor de afwisseling geef ik hier onder een mail aan mijn accountant weer:

Beste Marloes,

Bij toeval heb ik begrepen dat ik vorig jaar mijn werkzaamheden als ondernemer heb uitgebreid – puur en alleen door het feit dat ik zonnepanelen op mijn dak heb liggen. Daardoor ben ik nu voor de belastingdienst niet alleen meer de ondernemer die ik was, maar ook nog ondernemer in de orde van de zonnepanelen. Ik heb dus ongevraagd in plaats van één zaak nu twee zaken en wist er tot gisteren nog niet eens van (ik ben kennelijk een veel ondernemendere ondernemer dan ik dacht!).
Oorzaak: In Oostenrijk wilde iemand graag de BTW voor de aanleg van zijn panelen terugvragen. En omdat dat via Europese wetgeving is ingewilligd ben ik nu min of meer de pisang.

Want:
• Mijn panelen zijn al aangelegd in 2012 – en dan mag ik de BTW van de aanleg niet meer terugvragen.
• Ik kan niet kiezen of ik wel of niet ondernemer wil zijn in de zin van het ondernemerschap van de zonnepanelen omdat ik al ondernemer ben en aangifte BTW voor mijn eerste/eigenlijke zaak moet doen.
• In plaats van per kilowattuur de BTW bij te houden mag ik ook een forfait rekenen (voordeel bij een nadeel, puf!). Dat gaat per “Opwekvermogen in Wattpiek per jaar” (sic!) en zou voor mijn installatie met 3500 Wattpiek (die alleen onder ideale omstandigheden met de mooiste zonneschijn worden gehaald) neer komen op € 80, op te tellen bij 1A.

Klopt het bovenstaande zover en ben ik dus een keurige belastingbetaler als ik nu € 80 extra aan BTW betaal?
Bezwaar hiertegen is vast kansloos. Oostenrijk had sowieso nooit lid moeten mogen worden van de EU! En kun je eens een wiskundemeisje naar de belastingdienst sturen dat ze niet meer zo’n gruwelijke onzinterminologie op hun site zetten?

Kan ik de belastingdienst de tijd die het me gekost heeft om dit uit te zoeken niet in rekening brengen (met BTW)? Dat zou dan mijn derde onderneming kunnen worden met waarschijnlijk prachtige winstverwachtingen.

Graag je reactie en troost. Jij bent vast meer aan dit soort @#%&! gewend,

Helmut

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.