Zinloos werk

De Volkskrant van 24 december kopte met:

“Amsterdamse bijstandsgerechtigden moeten verplicht ‘zinloos en vernederend’ werk doen
Schoenen poetsen voor bijstand

Als ik aan zinloos werk denk, dan denk ik aan

  • het bouwen van een kweekreactor die vervolgens alleen nog maar als pretpark kan worden gebruikt
  • het trekken van een goederenspoorlijn dwars door het land die vervolgens door vervoerders wordt gemeden
  • het bedrijven van de privatisering van een systeembank die vervolgens moet aankloppen voor staatssteun en die daarna broodnodig wordt gemist
  • het privatiseren van tal van overheidstaken en opsplitsen van organisaties die er vervolgens een puinhoop van maken (met bijvoorbeeld NS, Breng, Connection, Arriva en Syntus sta je letterlijk voor paal(tjes))
  • het bouwen van kantoorpanden waar niemand behoefte aan heeft
  • het aanleggen van wildtunnels die aan de overkant dood lopen
  • ….

De zinloosheid van dit werk is des te schrijnender naarmate er meer geld en menskracht aan wordt besteed. Een hoge, extreem hoge of exorbitant hoge dotering van dit werk maakt het niet zinvoller. In tegendeel. Zij is hooguit voor de betrokkenen in zekere – maar eigenlijk wrange – zin prettig.
Het poetsen van schoenen is een vorm van goed onderhoud. Je kunt het zien als een directe bijdrage aan duurzaamheid. Het geeft de drager ervan een prettig gevoel hetgeen ook weer een positieve spin off kan hebben. Als het poetsen van schonen dan ook nog tegen zeer geringe kosten of zelfs om niet wordt uitgevoerd, is er sprake van een positief rendement. Dat is veel en veel beter dan het aanzienlijk negatieve rendement (de puinhoop) van boven genoemde voorbeelden van (hoog) betaald werk.
Ik beveel Amsterdamse bijstandsgerechtigden aan om dit schitterende fragment van Mark Twain, Tom Sawyer, te lezen. Maar ook anderen kunnen er hun voordeel mee doen. Misschien verandert je leven er wel door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.