Zij hebben het niet geweten

Dries van Agt en andere politici en ambtenaren zouden niet hebben geweten dat als je twee minuten lang met meerdere mitrailleurs (theoretische vuursnelheid toch gauw 1200 kogels p/m) op specifieke compartimenten van een trein schiet de kans groot is dat gijzelnemers die zich daar bevinden doorzeefd worden? – Er moest alleen worden voorkomen dat de gijzelnemers met hun wapens bij de gijzelaars konden komen. Het was niet de bedoeling om hen te doden. – Nee, dat wil je ook niet! Maar wat moet je dan? Zelfs als je twee minuten alleen op beenhoogte schiet zal na 30 seconden amper nog iemand kunnen staan! En je wilt toch ook niet – als je tenminste eerlijk bent tegen jezelf – dat zwaar bewapende gijzelnemers blijven staan of zich nog richting gijzelaars kunnen verplaatsen?

Voor mij was in 1977 aan de hand van de reportages duidelijk hoe dit zat. Ik ben nu dus een beetje verbaasd over de doofpot waarvan de Volkskrant gewag maakt en meent het deksel (ten overvloede) alsnog te moeten lichten. Maar wat ik las, past wel in de context van mijn vorige blog.

Wat is nu echter de bedoeling? Aan de hand van de hypothetisch goede afloop van een fictief alternatief alsnog iemand veroordelen?

Feit is dat wie op het moment zelf helder en transparant wil zijn al gauw een publicatie- of spreekverbod zal worden opgelegd. Elke onaangename waarheid heeft kennelijk zijn tijd nodig om in een doofpot te rijpen alvorens te kunnen worden verwerkt. Soms moet dat 65 jaar duren, in dit geval 35 jaar en in mijn geval maximaal 7 jaar – waarover eind 2019 meer (spannend, niet?).

Wie regelmatig in Arnhem vanuit de stad de John Frostbrug op fietst wordt in elk geval geleerd:

No lie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.