Verwarring: De Westbank is de Krim niet – of wel?

We zijn voor vrijheid en democratie en pleiten overal voor de mensenrechten. Maar als vrijheid en democratie ergens niet zo uitpakken als we graag zouden willen, zit ons dat duidelijk niet lekker.
Er zijn militaire dictaturen waar het Westen tegen ageert en er zijn militaire dictaturen waar het Westen blij mee is. Van de afschaffing van een enkele militaire dictatuur heeft het Westen waarschijnlijk zelfs spijt.
De ene volksopstand noemen we lente, de andere zien we als probleem en bedreiging. En er zijn lentes waar meteen weer een harde winter op blijkt te volgen.
Als het volk in Kiev de regering omver werpt, is dat geweldig. Als dat op de Krim gebeurt weer niet. Als Rusland zijn invloed op de Krim met instemming van een grote meerderheid van de bevolking veilig stelt, is de wereld te klein en de G8 te groot. Als Israël op de Westbank weer een stad erbij bouwt tegen de wil van de bevolking daar in, wordt dat geaccepteerd en zijn internationale sancties taboe.
In al deze verwarring en stemmingmakerij is het goed als er mensen zijn die het hoofd koel houden en de situatie nuchter met verstand en veel wijsheid bekijken. Zo ben ik erg blij dat we onder andere Helmut Schmidt en zijn visie nog hebben.

Hopelijk wordt er naar hem geluisterd.

1 thought on “Verwarring: De Westbank is de Krim niet – of wel?

  1. Likoed Nederland

    Wat een stemmingmakerij. Israel heeft in geen decennia meer “een stad bijgebouwd op de Westbank”.
    Het gaat nu om gemiddeld ruim 1.000 apartementen per jaar, in bestaande Joodse woonwijken.

    Een onzinnige vergelijking dus, en daarmee het hele artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.