Uber, Uber über alles

De illegale taxionderneming Uber heeft bijna ieders sympathie – nota bene tot in de Tweede Kamer toe! Is het het rebelse dat ons overhaalt? De strijd tegen de gevestigde orde van de georganiseerde taxibendes in de grote steden? Is het omdat de chauffeurs van Uber onze buurman of buurvrouw zouden kunnen zijn? Omdat een rit met Uber zo veel goedkoper is? Omdat het zo gemakkelijk werkt?

Uber is een onderneming nieuwe stijl. Uber heeft lak aan wetten. Uber betaalt geen BTW. Uber beschouwt Uber-chauffeurs als particulieren die niet Btw-plichtig zijn. Als die particulieren bij hun organisatie aankloppen voor steun in de strijd tegen de fiscus zijn het weer zelfstandige ondernemers waar Uber niets mee te maken wil hebben. Uber maakt net als andere moderne ondernemingen gebruik van de (slechte) economische situatie van (haar) Zzp’ers.

Uber is dus ook niet alles. Maar onze sympathie voor Uber toont misschien dat wij schoon genoeg hebben van de gevestigde orde (politiek, banken, belastingdienst, toezichthouders, ondernemingen …) die binnen de marges van de wet volop doen wat men niet behoort te doen. Kortom: We vinden de nieuwe boeven aardiger dan de oude boeven. Dat geeft te denken. En dat zou het begin van iets moois kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.