Twee maten

Wij maken jacht op de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH 17. De rus Sergej Nikolajevitsj Petrovski wordt nu verdacht van betrokkenheid bij de ramp. De pers noemt hem niet Sergej P. of Sergej N. maar drukt zijn volledige naam af. We willen de verantwoordelijken graag berechten en gaan daarbij kennelijk zo voortvarend mogelijk te werk.

De verantwoordelijken voor het neerhalen van Iran Air 655 waren van meet af aan bekend. De Airbus met 290 passagiers aan boord werd afgeschoten (onze vrienden spreken graag over “downed”) vanuit de Amerikaanse oorlogsbodem USS Vincennes. Hoe voortvarend hebben wij toen op berechting van de verantwoordelijken aangedrongen?

In beide gevallen betreft het een afschuwelijke vergissing van militairen in een aangespannen situatie. In beide gevallen proberen de verantwoordelijken zo goed mogelijk buiten beeld te blijven en anderen de schuld toe te schuiven – op het groteske af.

Kapitein Will Rogers III van de USS Vincennes trof volgens de onderzoekers geen blaam. Hij is later zelfs nog een keer onderscheiden (niet voor het neerhalen van Iran Air 655).
Hoe zal het Sergej Nikolajevitsj Petrovski vergaan?

Het lijkt in elk geval bijna onmogelijk om objectief naar deze gebeurtenissen te kijken. En waarom hebben wij toen niet voor eens en altijd geleerd om met passagiersvliegtuigen ver uit de buurt van schietgrage militairen te blijven?

Zie ook: slate nieuws en wikipedia

1 thought on “Twee maten

  1. Margriet Welling

    1 Bijna niemand blijkt in staat de schuld op zich te nemen voor een begane stommiteit, ook al zegt de hele wereld dat het een stommiteit was.
    2 De veiligheid van personen, op welke manier dan ook, is altijd en eeuwig ondergeschikt aan het slijk der aarde, ook al beweren alle hotemetoten het tegenovergestelde.
    3 Nu we weten hoe het zit, hoeven we ons niet meer druk te maken over 1 en 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.