Smoel

Ben je ook tegen de komst van het grote datacentrum van Meta in Zeewolde? Zou het niet zonde zijn als de energieopbrengst van een groot windpark meteen weer zou worden opgeslokt door zoiets als een datacenter?
Tot zover de makkelijkere vragen. Nu komen de moeilijkere:
Maak je graag gebruik van WhatsApp? Zit je op Facebook en/of Instagram? Chat je met Messenger?

Ja? Dan heb je dus een januskop zoals Quirinus Krinkel uit Harry Potter (https://nl.wikipedia.org/wiki/Quirinus_Krinkel). Misschien niet helemaal zo erg, maar toch. En met die januskop maak je deel uit van een groot en bont gezelschap. De politieke partij waar ik lid van ben heeft bijvoorbeeld ook zo’n januskop. Maar dan nog veel erger: een dubbele! De lokale raadsleden hebben vóór de komst van het datacenter gestemd. Landelijk is tegen. En terwijl landelijk GroenLinks tegen is, verwijzen ze op hun website wel naar hun presentie op Whatsapp, Facebook en Instagram, zoals je hieronder kunt zien.

Kom op! Dat is toch geen porem. Toon smoel en kap ermee! Dat levert pas een profiel op om “U” tegen de zeggen. Bewust gebruik van digitale middelen begint bij jezelf. Bij jou ook?

4 gedachten over “Smoel

 1. Geer

  Ik kom er goed vanaf. Ik gebruik geen Instagram, geen Messenger, geen Whatsapp, en Facebook alleen voor mijn koor, niet privé. Ik zit op alternatieven maar daar wordt helaas nog veel te weinig gebruik van gemaakt. Zo behouden o.a. Facebook en Whatsapp hun (bijna) monopoliepositie.

 2. José

  Moeilijke keuze hoor! Het is zo fijn om met vrienden die niet om de hoek wonen via Whatsapp (of Signal) en Facebook regelmatig contact te hebben, ook buiten coronatijd trouwens. Ondertussen worden datacenters toch ook gebruikt voor digitalisering van banken, overheid, publieksinstellingen? Dankzij die digitalisering bezit je nu bijvoorbeeld je met bloed, zweet en tranen verkregen (internationale) coronacheck met QR-boostercode op je telefoon… Waar je denk ik vooral boos over bent is de grote invloed (en het verdienmodel) van Google en consorten.

  Verder weet je inmiddels ook dat de samenwerking GL en PvdA in Zeewolde vanwege deze kwestie verbroken is? Maar de spagaat voor mij als GroenLinkser blijft… hoe kun je hierin echt zuiver-in-de-leer zijn?

 3. Margriet

  Grotendeels hetzelfde commentaar als Adelbert. Als het zo uitkomt wel plastic verpakkingen, maar ik ben ook heel fanatiek met afval scheiden. En wel Whatsapp, want anders kan ik de hondentraining wel vergeten, en het contact met de kinderen, familie en vriend(inn)en. Maar ik maak wel compost en gebruik dat op eigen terrein, en heb een moestuin waar nu nog spruitjes, boerenkool en bieten te eten zijn. Scheelt weer in de plastic verpakkingen. Verder hebben we al jaren een regenton en hebben vorig jaar een regenpijp afgekoppeld, zodat het water direct bij de planten kan. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: je doet wat in je straatje past en je kunt (of wilt) niet alles. Prima toch? Goed bezig, daar gaat t om. Gezond 2022!

 4. Adelbert

  Er zijn nogal wat principes die ik slechts theoretisch hanteer. In de praktijk lukt het me vaak niet om m’n morele overtuigingen in doen of laten om te zetten. Als me dat al lukt, dan ligt er in veel gevallen eerder toeval, gemakzucht, zeg maar luiheid aan ten grondslag dan bewust handelen. Inkopen doen zonder plastic verpakking: te veel gedoe. Weigeren belasting te betalen voor in mijn opinie abjecte doelen: te riskant. Weliswaar een aftands mobieltje al tien jaar gebruiken, maar stiekem meesurfen op de iPhone van mijn partner. Weliswaar Max Havelaarkoffie, bio- en milieu gecertificeerde vis (in blik!), kleding die als eerlijk te boek staat (maar waarvan iedereen weet dat je nooit weet of het echt koosjere kleding is). En ga maar door.
  Maar gelukkig zit ik niet op WhatsApp, niet Facebook en/of Instagram en weet niet wat Messenger is. Kom ik daar eventjes goed weg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.