Scheiße

“Nederland is een gaaf land”, blijft ons fietsende icoon met de gezonde appel maar zeggen, onze  demissionaire MP met zijn duim omhoog die zijn leugen geen leugen noemt en die van diverse soorten geheugenverlies een soort kunstproject heeft gemaakt. In mijn oude Heimat wordt hetzelfde onderwerp liefdevol van een andere kant benadert met de slogan: “Woanders is auch scheiße”. Ik sluit me graag bij deze laatste invalshoek aan. Interessant daarbij is dat je thuis meestal donders goed weet wat “scheiße” is, maar dat je als je dan toch ergens anders naartoe gaat, normaal gesproken niet meteen op zoek bent naar wat daar “scheiße” is. In tegendeel!

Zo hebben we pas weer ervaren hoe ongelofelijk mooi sommige gebieden van Frankrijk zijn en hoeveel ruimte en rust daar nog is. Wat ons op onze tocht via camperplaatsen en door steden ook opviel: overal zijn er – doorgaans goed verzorgde en vaak ook zich automatisch reinigende – openbare toiletten, zelfs op een parkeerplaats boven op een pas en ook in een schilderachtig klein dorp pal achter de kerk. Bij een stadsbezoek hoefde ik maar een blik op mijn gps te werpen om binnen korte afstand minstens één openbaar toilet te vinden. Gevolg is wel dat we veel minder koffie hebben gedronken dan in Nederland en als we koffie hebben gedronken hebben we dat gek genoeg gedaan omdat we daar zin in hadden.

Nog een aanrader vóór je via de snelweg Nederland weer in komt: maak gauw nog gebruik van een van die mooie parkeerplaatsen met toilet! Die zul je achter de grens niet zo gauw meer tegenkomen. Wat je wel tegenkomt is een bord: “Kom je uit het buitenland? Laat je testen!” En dat terwijl de besmettingscijfers in Nederland van meet af aan veel en veel hoger zijn dan in de ons omringende landen.

Wat een arrogant xenofoob benepen kutland is Nederland toch. Blind voor wat elders beter is, de duim blijven opsteken voor jezelf. Maar ja: “Woanders is auch scheiße”!

P.S.: Dorine vindt “benepen kutland” iets te ver gaan. Misschien klopt dat. En misschien is het elders ook niet zo erg.

Naschrift (15-10-2021)

Ik had beter naar Dorine moeten luisteren. De reacties op mijn blog stromen binnen. Met het woord “kutland” heb ik de plank duidelijk mis geslagen. En daar ben ik het achteraf helemaal mee eens. En Adelbert heeft volkomen gelijk: Ook ik woon en leef graag hier in Nederland en zie nog geen enkele reden om elders asiel te zoeken. De drie gewraakte letters in het blog heb ik nu dan ook doorgehaald. Maar ze blijven doorgehaald staan, want anders ontberen de reacties van Adelbert en Alex hun aanknopingspunt.
Wat op de achtergrond mogelijk heeft meegespeeld dat ik zo uitgeschoten ben: Ik had net een formulier moeten invullen waarin GroenLinks zich in verband met mijn kandidaatstelling wil verzekeren van mijn integriteit en waarin vragen over mijn verleden in staan die mij het gevoel geven dat ik aan een soort inquisitie word onderworpen.
Tot overmaat had een bank mij ook nog gevraagd (dringend/dwingend verzocht) om aan te tonen dat mijn spaargeld niet uit “drugswinsten” of “witwassen” afkomstig is. Ik had ervoor kunnen kiezen om hieraan niet mee te werken, maar dan zou er mogelijk een melding naar een opsporingsinstantie worden gemaakt. En wat er kan gebeuren als de overheid eenmaal achter je aan zit dat weten we de laatste jaren maar al te goed. Wat mij hieraan bijzonder stoort is de onzinnigheid van deze oefening omdat mijn aangiftes inkomstenbelasting een volledig en sluitend historisch beeld geven over mijn inkomsten. Dus waarom stuurt de staat banken als honden achter erkend dom-trouwe spaarders aan die zich via de meer dan twijfelachtige rendementsheffing lekker laten melken?

Wat is er toch mis gegaan in Nederland dat de burger steeds vaker als verdacht of onbetrouwbaar wordt aangemerkt en dat de bewijslast steeds vaker wordt omgedraaid? Is dit het gevolg van de onmacht van de staat om criminaliteit doelmatig en doeltreffend aan te pakken? Waarom ….. ho! Voordat ik weer doordraaf: Ik woon en leef nog steeds graag in dit narco-belastingparadijs. Er blijft nog genoeg leuks te zien en te ontdekken.

Ik hoop dat ik het nu weer goed gemaakt heb bij jullie. Sorry voor mijn misser.

En ik wil nog even de herkomst van “Woanders is auch scheiße” uit de doeken doen: Toen het Ruhrgebiet in 2011 culturele hoofdstad van Europa werd, was dit één van de slagzinnen waarmee het Ruhrgebiet zich mogelijk zou presenteren. Het verwijst ook naar de gelijknamige beeldband van Reinhard Krause.

5 gedachten over “Scheiße

 1. Margriet

  Ik was even achter met de post en zie dit alles met lede ogen aan. Nederland holt wel achteruit, ja helaas. De verantwoordelijke personen in de demissionaire regering en bij de Belastingdienst zitten er nog steeds en blijven daar ook. De politie heeft toestemming om etnisch te blijven controleren. Rechtszaken duren eindeloos lang, behalve dan die door Faunabescherming worden aangespannen, die niet gehinderd wordt door enige kennis van de samenhang tussen belangen van natuur en samenleving. Of toch? De wolf gaat het allemaal oplossen! Heel veel schapen en ook hertenkalveren op de Veluwe zijn al op. Wie zijn de volgende…? Enz.
  Gelukkig zijn er nog een paar lichtpuntjes, positief nieuws. Lees Voor de Wereld van Morgen, maak een herfstwandeling, en ja, toch maar blijven.

 2. Alex van de Kerkhof

  Dorine heeft gelijk. Ik vermoed dat zij zich, omwille van de lieve vrede, zeer voorzichtig heeft uitgedrukt. Er zijn, terwijl men er rustig zijn gemak van neemt, Duitse gezegden die zich wellicht beter lenen voor (interculturele) bespiegelingen. Neem bijvoorbeeld het – zucht, steun, kreun, aaah – Nietzscheaanse ´Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei´.

 3. Adelbert

  Arrogant en xenofoob, ja. Een kutland is niet mijn ervaring, maar voor velen zal het zeker wel opgaan. Hoge (belasting)ambtenaren die willens en wetens anderen in grote problemen brengen, een magistratuur die daar niet alert / adequaat op weet te reageren, en drie bewindsvrouwen (liever had ik hier een minder parlementaire term gebruikt…) die niet hebben voorkomen dat Afghaanse tolken die voor ons land hebben gewerkt door een stelletje redeloze relilullen vermoord worden. Ja, zeker wel xenofoob en arrogant dus.
  Openbare toiletten zijn er idioot weinig in Nederland, vooral vervelend voor vrouwen want die kunnen minder lang ophouden dan mannen en bovendien hebben ze geen handig slangetje waardoor ze hun blaas tamelijk onopvallend of stiekem kunnen legen. In dat opzicht is Nederland dus ook nog eens achterlijk, maar ik woon er graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.