Lockdown

We zaten in een kroeg aan de haven van Oudeschild aan een Skuumkoppe toen op de radio de sluiting van alle Horeca werd verkondigd.

We hadden nog net 20 minuten voor een tweede ronde. Toen stonden we buiten. De dagen en weken erop werd het overal steeds stiller, gekker. De condensstrepen van de vliegtuigen verdwenen uit de blauwe lucht, prachtig voorjaarsweer, heldere sterrennachten – een genot, met een beklemmend gevoel op de achtergrond.

Voor ons geldt nu een intelligente Lockdown. Wij zijn altijd graag slimmer dan de anderen. Anderen dragen mondkapjes. Mondkapjes helpen niet. Komt dat even goed uit. We hebben een groot tekort aan mondkapjes. De cijfers uit Rusland en China zijn niet te vertrouwen. Hoeveel besmettingen er in Nederland zijn weten we niet. We hebben onvoldoende testcapaciteit. De onzekerheid maakt bang. We zullen nog lang bang blijven. Tot het over is. Tot we het gehad hebben, hersteld zijn. Dan komt er weer ruimte om bang te zijn voor ander onheil.

Wat doen we ondertussen?
Mijn oude studievriend Manfred zit vast in Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. De universiteit waar hij les geeft is gesloten. Internationaal reizen is niet aan de orde. Hij geeft online les (ik hoop dat het hem beter af gaat dan deze docent op YouTube), doet aan hardlopen (joggen) en heeft altijd nog zijn muziek en schrijft gedichten, zoals dit:

Een zekere “Who cares who I am” (I do – and I know who she is) sluit zich op in haar woning met een bepaalde hoeveelheid voorraden en maakt er een kook-survival van, The Covid Cooking Chronicles, Creative cooking during lockdown.

En wat doe ik? Ik zoek de natuur op en maak er een sport van om tijd en plaats zo te kiezen dat ik er zo veel mogelijk alleen ben.

De tuin begint er al aardig perfect uit te zien. De VK-sudoku’s worden keurig weggewerkt en ik heb voor het eerst met mijn jongste kleinzoon online schaak gespeeld (nog win ik, maar hoe lang nog?).
En blogje schrijven, misschien een dagboek beginnen, wie weet.

En wat doe jij? Graag je reactie / je verhaal.

1 gedachte op “Lockdown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.