Klucht op topniveau

Even de situatie voor de gewone man/vrouw: De winst van de onderneming van mijn echtgenote viel in 2013 een stuk hoger uit dan verwacht. En dan kun je op je vijf vingers aftellen, dat de belastingdienst met een naheffing komt. Hoe hoog die zal zijn kun je van tevoren uitrekenen. Daar bovenop komt nog de belastingrente (meer dan 200% hoger dan de marktrente!). Dat zijn de regels, die zijn bekend, en dan kun je maar het best op tijd betalen. Dat is je burgerplicht. Dat wordt van je verwacht. Bezwaar maken kan (achteraf), maar dat bezwaar moet uiteraard gegrond zijn.

Hoe reageert de Britse premier Cameron op de naheffing die de EU Groot Brittannië heeft opgelegd? Hij wordt woest en kondigt aan domweg niet te betalen! Hallo – hoeft een premier geen voorbeeldfunctie meer te vervullen? Waar komt zijn land als de Britse belastingbetalers dit voorbeeld volgen? Shocking! That’s just not cricket!

En onze Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil ook niet zonder meer betalen. Hij wil eerst weten of al die andere EU-landen hun aangifte net zo netjes hebben ingevuld als Nederland. Geniaal toch! Wat mij betreft kunnen we best afspreken dat ook wij onze belasting pas gaan betalen als we zeker weten dat alle Nederlanders hun aangifte keurig hebben gedaan…

Ondertussen gaat de Nederlandse Belastingdienst er lekker mee door multinationals te helpen elders de belasting te “ontwijken” en blijven grote ondernemingen KPMG com suis vragen om hun financiële positie belastingtechnisch zo gunstig mogelijk te beschrijven of liefst nog gunstiger.

Een andere mogelijkheid zou zijn om dit soort zaken op niet mis te verstane wijze te regelen en naleving af te dwingen. Maar dat is kennelijk te veel gevraagd.

P.S.: “ontwijken” is de juridisch correcte terminus (vóór ik problemen met de belastingdienst krijg heb ik het oorspronkelijk gepubliceerde woord maar gauw vervangen ,,,). Er is ook een internationale ontwijkwedstrijd gaande tussen de verschillende regeringen en belastingdiensten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.