JMJ-acties

In het prille begin van mijn kennismaking met de ingewikkelde Nederlandse cultuur werd ik door de zus van mijn vriendin benaderd om geld te geven voor een “JMJ-actie”. Zij kwam aanzetten met een A4tje waarvan je een klein beschreven stukje af mocht scheuren als bewijs dat je voor de actie had gedoneerd. Wat een JMJ-actie zou kunnen zijn was voor mij een volstrekt raadsel omdat ik ook de katholieke achtergrond miste. JMJ staat eigenlijk voor de zusters van Jesus, Maria en Josef die met hun goede werken kennelijk boven elke twijfel verheven geacht moesten worden (toen nog wel!). Een goed doel pur sang dus. In dit geval school echter iets anders onder het label. Mijn schoonzusje in spe (en inmiddels al lang ex) kreeg zakgeld en kleedgeld, moest een nieuwe winterjas hebben maar vond het zonde om daar haar kleedgeld in te steken. Dat was al lang uitgegeven of zij wilde er liever “leuke” kleren van kopen. JMJ stond voor Jas (voor) Mij (van) Jouw. Niet doneren voor zo’n goed doel in deze setting was geen optie.

Tegenwoordig heb ik twee super activistische kleinzonen. Met hun kleren zit het wel snor. Maar met de rest van de wereld niet. Zij stellen zich met ongekend veel idealisme in dienst van acties van het WWF en de redding van de aarde in het algemeen. Zij hebben al tot twee keer toe de tv gehaald met hun aanpak. Zo jong ze ook zijn, het zijn als het ware senior “rangers” van het WWF. Ze hebben al verschillende soorten van het wisse uitsterven getracht te redden door zelf gemaakte tekeningen te verkopen, viool te spelen, etc. etc. Nooit en te nimmer lieve lezer zou ik erover hebben gepiekerd je met een dergelijke actie lastig te vallen, ware het niet dat het deze keer om iets echt waanzinnig groots gaat: de walvis moet worden gered! Hij en andere zeedieren worden door plastic bedreigd. En voor deze actie wordt werkelijk alles uit de kast gehaald. Het begint met de tekeningen. Van deze zelf gemaakte tekeningen zijn kaartjes gemaakt die huis aan huis worden verkocht voor € 2 per stuk.

De narwal van Seppe is al indrukwekkend in zijn soort.

Met mijn totale “dyslexie” op het gebied van tekenen kan ik deze tekening van Tijn alleen bewonderen.

Ook worden er aan de hand van foto’s of zittende modellen op afspraak karikaturen gemaakt. Zie onder waartoe dat bijvoorbeeld in mijn geval kan leiden. (Karikaturen zijn wat duurder!)

Huis aan huis worden statiegeldflessen opgehaald, er wordt zelfs zwerfvuil op straat verzameld om o.a. aan statiegeldflessen te komen, en en en…

Daarnaast kun je deze jonge top-rangers ook geheel belangeloos helpen door online te doneren op hun actie-pagina (https://rangers.wwf.nl/rangeractie/plasticjagers/actie/de3potvissen)

Deze actie wordt samen met vriend Joris uitgevoerd. De drie noemen zich “de drie potvissen”. En over de totstandkoming van hun actie is er een heuse strip vervaardigd, waarvan hier een fragment met de kern van het verhaal:

Donateurs die de tekeningen graag digitaal in hoge resolutie willen ontvangen, ben ik gaarne van dienst. Want opa Helmut doet uiteraard ook mee 😉
Niet meedoen is ook in deze setting voor mij geen optie.

En het blijft maar doorgaan met weer een nieuwe tekening van Tijn …

5 gedachten over “JMJ-acties

 1. Margriet

  Geweldig, die kleinkinderen, wat kunnen die tekenen! Niet doneren is geen optie (ha, er gaat nog steeds een belletje af bij dubbele ontkenning). Onze kleinkinderen van 7 en 3 zijn fanatieke rommel-op-straatopruimers. Een schonere wereld begint ergens onderaan, met ondersteuning van ouders en grootouders. Vooruit!

 2. José

  Nu zie ik waar jouw mooie nieuwe portret vandaan komt! Wat zijn ze goed en creatief bezig, terecht ‘n trotse opa!
  Kunnen ze ook in Gendt langskomen met de kaartjes?

 3. Alex van de Kerkhof

  Prachtige tekeningen van professionele kwaliteit, geweldige doelen van grote maatschappelijke betekenis, fijne humor! Hopelijk hebben jullie later deze maand ook nog even tijd voor een oranje HHH-actie*.

  * Hup Holland hup!

 4. Hilde

  Met bewondering kijk ik naar (de tekeningen van) jullie kleinkinderen. Het geeft hoop, dit bewustzijn en deze actie op deze leeftijd! Heerlijk.

  1. Adelbert

   Heeft je toenmalige schoonzusje wellicht nog een tweede betekenisoptie in haar hoofd gehad? Iets in de richting van Jij (moet een) Mouw (passen aan mijn) Jaswens? Te laat om het na te vragen: a thing of interest, gone for ever.
   Wat fantastisch om zulke kleinzonen te hebben. Hun generatie is uitverkoren/gedoemd om de redders van de wereld te worden. Dat verdient inderdaad onvoorwaardelijke ondersteuning!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.