Gezonde spijsvertering is niet alles

Ik word weer hartelijk bedankt voor mijn (bescheiden maar kennelijk) verschil makende bijdrage aan de maag lever darmstichting (mlds.nl) en tevens opgeroepen de strijd in 2020 voort te zetten. De mlds heeft mijn bijzondere sympathie. Niet dat ik niet geef om de Hersenstichting. Ik heb er zelfs met gevaar voor eigen leven op twee donkere en koude winteravonden een reusachtig rayon voor afgecollecteerd, struikelend over losliggende tegels, botsend tegen lage hekjes en enkels zwikkend in putdeksels. Ook de Nierstichting draag ik een warm hart toe. De hartstichting zelf natuurlijk ook, die uiteraard hartelijk bedankt. Ik heb ook jaren voor de Nierstichting gecollecteerd, lekker met mooi weer in de nazomer als je alle losliggende tegels goed kunt zien. En voor als alles niet meer helpt, collecteer ik ook voor de zekerheid nog voor de Bedevaart naar Lourdes van de Huissense Heilig Maria Magdalena parochie! Je weet maar nooit.

Maar terug naar de mlds die mijn bijzondere sympathie heeft omdat bij hen tenminste het besef is doorgedrongen dat je de dingen in een zekere samenhang kunt en moet zien. Ze gaan zelfs zo ver dat ze ook nog de slokdarm betrekken bij hun aandachtsgebied.

De andere orgaanstichtingen steken daar wat kortzichtig en hebberig bij af omdat ze alle donaties voor hun specifieke orgaan willen hebben, terwijl wat heb je aan gezonde hersenen als je hart en nieren naar de kloten zijn? Dit soort denken is zoooo Brexit! Alsof je met gezonde longen alleen kunt overleven.

Kunnen ze niet beter allemaal samen een grote inclusieve alle organen Stichting gaan vormen? Moeten ze zo dom kapitalistisch tegen elkaar concurreren om de gunst van de donateurs met ieder een eigen PR-budget? Waarom allemaal eigen hordes collectanten op de samenleving af sturen? Wat een ineffici├źntie! En dan te bedenken dat het KWF zich met de kankerbestrijding ook nog eens dwars met alle organen bemoeit.

Of is dat allemaal bijzonder democratisch omdat op die manier iedereen zelf kan beslissen met welk orgaan hij/zij/het/++ het liefst oud wil worden?

Veel verstandiger nog dan de mlds lijken mij de goede doelen waar je hele kinderen en hele ezels kunt redden. Geef gul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.