Experiment “afmelden”

Keer op keer heb ik post uit de brievenbus gehaald de inhoud van het kunststoffen hoesje ontdaan, het hoesje bij het plastic afval gegooid en de ongevraagde zending (vriendenloterij, postcodekanjers, bank- en giroloterij en al die andere meuk) aan de stapel oud papier toegevoegd. Nu heb ik mij voor al dit soort post afgemeld bij www.postfilter.nl
Bij www.bel-me-niet.nl had ik me jaren geleden al geregistreerd en in de loop der tijd steeds meer partijen geblokkeerd.
App-notificaties en nieuwsbrieven heb ik nu ook onder de loep genomen en drastisch beperkt tot wat ik als wenselijk tot noodzakelijk beschouw.
Bij Facebook moest ik de laatste tijd steeds langer scrollen om iets tegen te komen wat ik van enige waarde vond. Te talrijk werden de suggesties om mensen als vriend toe te voegen die ik van geen meter kende en te vreemd het aanbod aan geweldigs waar ik mogelijk op zat te wachten. Eerst had ik mijn account een tijdlang gedeactiveerd. En nu is die al enige tijd verwijderd.
In plaats van gmail gebruik ik nu steeds vaker protonmail. WhatsApp moet plaats maken voor Telegram en Signal. De reclame die Rusland voor Telegram heeft gemaakt door Telegram te willen verbieden vond ik te overtuigend!
Twitter houd ik er nog in. Via Twitter krijg je nog het best contact als je vragen hebt aan de belastingdienst. Maar voor het overige moet het vogeltje maar zijn snavel houden.

En nu loop ik soms onrustig heen en weer omdat er niets in de brievenbus ligt en omdat mijn telefoon al uren gepiept noch getrild heeft. Maar steeds vaker laat ik mijn telefoon ook liggen als ik even naar buiten ga, in de tuin werk, of even een boodschapje doe. Het is wennen. En dat wennen is “best wel” interessant.

Jaren geleden had een oude studievriend die ergens aan het einde van de wereld woont en werkt al voorgesteld om niet meer te mailen maar terug te keren naar ons oude briefcontact. En dat houden we nog steeds vol (met af en toe een mailtje tussendoor).

En mijn vrienden nu? Die maken kans dat binnenkort een keer de (vaste) telefoon gaat en dat ik aan de lijn hang. Misschien is dat schrikken. Maar misschien is dat ook onverwachts prettig. Dat heb je met experimenten.

P.S.: En dan moet ik er weer aan denken dat ik nog geen anti-colportage-sticker heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.