Energievragen

Weet jij wat energiezuiniger is: tv-kijken via de kabel, satelliet of via terrestrische antenne? Alles wat via kabel of glasvezel gaat, moet immers via energie-slurpende datacenter, denk ik. En wat via de lucht komt … Dus misschien doen we het helemaal fout nu? Maar ik weet het niet. Tv-toestellen zijn in elk geval een stuk zuiniger geworden. Met een oud buizentoestel zou je een modern geïsoleerd huis waarschijnlijk lekker warm kunnen stoken (als je maar blijft kijken).

En wat was er ook alweer mis met onze oude gloeilampen? Ze produceerden meer warmte dan licht. En daar gaat het natuurlijk niet om. Maar als je licht nodig hebt, in de wintermaanden, moeit je toch ook stoken! Dan schelen gloeilampen mijns inziens mooi in de stookkosten!?

Lieve lezer, je ziet het al, ik snap er niets van. En tot overmaat van ramp willen ze onze wijk tot 2030 op een warmtenet aansluiten en aardgasvrij maken, bij wijze van experiment of zo. De warmte moet uit het Zwanenwater komen en de elektriciteit voor de warmtepompen van een panelenpark langs de Molsweg. Als je maar genoeg warmte aan het Zwanenwater onttrekt, zou je er zelfs in zachte winters op kunnen schaatsen, denk ik dan. En dat is natuurlijk hartstikke vet leuk. Maar hoeveel energie kun je nog uit een dichtgevroren Zwanenwater halen als de winter wat langer duurt? En hoe ga je die warmte met behulp van pompen opwaarderen als er sneeuw op het panelenpark langs de Molsweg ligt? Ik zie me op mijn 80ste al in drie dekens gehuld dicht tegen de houtkachel gezeten een illegaal nood-vuurtje stoken.

Met dat beeld voor ogen heb ik onze oude cv-ketel nu maar gewoon laten vervangen door een nieuwe, de beste koop van de consumentenbond. De aanvoertemperatuur had ik vanwege meer rendement uit het gas afgelopen winter op de oude ketel al terug gezet op 55 graden. En zolang het geen 10 graden vriest, krijgen we het huis daarmee warm. Dus desnoods zou ik ook een warmtepomp kunnen nemen. Maar dat doe ik niet! Want als het dan over 10 of 12 jaar in de winter flink mis gaat en er geen stroom meer is om datacenter te laten draaien, al die elektrische auto’s op te laden en warmtepompen alle Zwanenwaters energieleeg te laten zuigen … moet je eens kijken hoe gezellig het dan hier in huis wordt omdat wij het nog warm hebben op gas. En hoe meer mensen, hoe meer warmte! – Ja, laat me toch gewoon lekker dromen. Ik weet heus wel dat de cv-ketel ook stroom nodig heeft. Maar daar verzin ik nog wat op!

En dat die klote-marktwerking alles oplost: vergeet het maar! Eerst wordt de gasprijs politiek flink verhoogd om iedereen van het gas af en aan de stroom te krijgen. Maar moet je dan eens zien wat er met de stroomprijs gebeurt als er sneeuw op de panelen ligt en de windmolens stil staan. En dan ben je klant van een warmtenet-aanbieder, een monopolist, waar afgedankte politici hoog gedoteerd in de Raad van Commissarissen zitten en de aandeelhouders vette winst opstrijken terwijl ze op het subtropische Groenland vakantie houden.

Ik kan alleen maar zeggen: zorg voor voldoende hout en warme dekens! En om ondertussen het verschil te maken: hoe ver kun jij met de aanvoertemperatuur zakken zonder in te boeten op comfort?

7 gedachten over “Energievragen

 1. Ivo Peeters

  We kunnen niet al het leed van de wereld dragen. En als individu kunnen we nauwelijks iets bijdragen aan verbetering. Carpe diem!

  Ivo Peeters

 2. Helmut

  Mijn zwager Jaap, die deskundig bouwer is en die ik vrees omdat hij bij zowat elk bezoek de boel hier samen met mij wil slopen en daarna alles volgens de regels van de kunst wil isoleren (één kamer hebben wij nu gedaan), heeft via de mail gereageerd. Ik mag zijn reactie hier namens hem plaatsen:

  “Ik deel je mening niet.
  Mijn warmtepomp is afgezekerd op 16 ampère.
  In de koudste 24 uur draaide hij 100% (dus zonder afschaling).
  De constante watertemperatuur was ca. 45 graden Celsius.
  Het verbruik voor het hele huis was niet meer dan het verbruik van een goed tosti-ijzer.

  M.a.w. Als iedereen in de straat een goed geïsoleerd huis zou hebben en een warmtepomp, had het elektriciteitsnet (en opwekking) het prima aangekund.

  Ik voorzie alleen problemen als men op all-electric in zet zonder eerst de bestaande woningen naar het isolatieniveau van de huidige nieuwbouwnormen te trekken.

  Nb. lampen die vroeger meer warmte leverden dan licht (90% warmte en 10% licht) leverden inderdaad in de winter bruikbare warmte voor de woning, maar dat was wel een ouderwetse manier van elektrisch verwarmen. De huidige warmtepomp maakt van de elektrische input van 1 KWH, 4 kWh om te gebruiken.”

 3. Adelbert

  Je voorlaatste alinea snijdt volgens mij hout, dus waar hebben we het over? Maar daarmee is de kwestie niet opgelost.
  Je slotvraag beantwoord ik met een verbijsterende 19 graden, maar ja, ik reken dan ook in Celsius. Toen ik laatst een berichtje kreeg van Lingewaard Energie met het advies de thermostaat op 60 te zetten, was ik eerst vol ongeloof: onze thermostaat komt niet boven de 25 graden uit. Ach, natuurlijk! Fahrenheit!
  Wij hebben onze verwarming overdag op 19 en ’s avonds op 19,5 staan. Als het me te koud wordt ga ik vaak even wat in huis of in de tuin doen of een stukje fietsen, binnen of buiten. In de winter is de houtkachel ook een fijne aanvulling.
  Een e-bike zit er voorlopig niet in. Toegegeven, ik wil gewoon gezapig (kunnen) fietsen, maar de energie die zo’n fiets levert (en dus ook kost), moet meegerekend worden in de energie-afwegingen die zich aan ons voordoen. Sjonge jonge.

 4. Margriet

  De afgelopen 5 jaar ging ik geregeld met een oud-CG-lid naar haar huisje in de Franse Ardennen, ook in de winter. Alleen een houtkachel, zoals overal in het dorp daar, hoewel sommigen ook een verwarming met een gasfles hadden. ‘S morgens bij het wakker worden was het soms 6 graden. Ik maakte de kachel aan en Hannie deed het ontbijt. Als het dan 12 graden was, zeiden we: het begint al lekker warm te worden! Daarna maakten we een wandeling en bij terugkomst was het weer lekker warm: 15 graden. Je went er zo aan. Een half uur voor we gingen slapen, deden we de elektrische deken aan, en weer uit als we in bed stapten. Als de zon goed scheen, konden we onze mobieltjes opladen met de WakaWaka. En een eenpansmaaltijd koken in een pan op de kachel. Het heeft wat. En na een week is het dan ook weer fijn om naar huis te gaan…. 😉 Tja, ik las vandaag dat het geplande gasloos leven vertraging oploopt omdat de experimenten niet goed lukken. We wachten het af (en genieten ondertussen van het comfort).

 5. olav

  ik heb mijn wollen jasjes en kamgaren broek goed bewaard voor de tijd dat verwarming onbetaalbaar wordt.
  Met verwondering kijk ik en ergens geniet ik ook van de waan van de dag: Zolang Polen trots meedeelt dat ze overgaan van kolen op gas, zie ik niet wat Nederland anders kan doen dan elektrische fietsen afschaffen en zo. Ik zie zonnepanelen verschijnen in de buurt en tegelijkertijd airco! Ook verbaas ik me over de 4-wheel SUV’s die de taliban gebruiken op steenslagwegen en die wij blijkbaar nodig hebben op prima asfalt.
  De wal keert het schip, ik ben benieuwd hoe het verder gaat en blijf nieuwsgierig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.