Eigen verklaring Avondklok

Ik kon bijna niet geloven wat ik zag toen ik in ons plaatselijk sufferdje het formulier “Eigen verklaring Avondklok” afgedrukt zag staan. Ik had tot dat moment ook nog geen flauw benul van wat ik zou moeten doen of aan welke voorwaarden ik zou moeten voldoen als ik me onverwachts tijdens de Avondklok op straat zou moeten begeven. Nu weet ik, dat ik dan een ingevuld formulier “Eigen verklaring Avondklok” bij me moet hebben. Daarop moet ik aangeven waarom ik buiten ben! Laten we even kijken naar de officieel en ambtelijk aanvaardbare redenen:

 1. Ik moet werken en heb de “Werkgeversverklaring Avondklok” bij me.
  OK. Maar als je al een Werkgeversverklaring Avondklok bij je hebt en die ook kunt laten zien, waarom dan nog een “Eigen verklaring Avondklok”???
 2. Ik heb dringend medische hulp nodig of een dier heeft dringend medische hulp nodig.
  Duidelijk een noodsituatie, toch? Pijn in je borst en in je linker arm. Je voelt het infarct al aankomen. Wat moet je dan anders doen dan je printer aanzetten, je computer opstarten, het formulier “Eigen verklaring Avondklok” downloaden, afdrukken en invullen, handtekening niet vergeten, en dan in de auto en naar de eerste de beste SHE-post….?
  Of: Leg eens aan een dier in nood uit dat je eerst de eigen verklaring moet invullen!
 3. Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig.
  Heel verstandig om bij een dreigend infarct of een slagaderlijke bloeding niet zelf achter het stuur te klimmen. En laat een ander dan ook maar eerst dat download- en invulwerk doen. Maar hoe moet die dan onderweg naar jou geloofwaardig maken dat die jou naar de SHE of de huisartsenpost moet rijden? En jij ondertussen maar volhouden en blijven ademen.
  Overigens: Als je dringend medische hulp nodig hebt, moet je dan niet 112 bellen of in het geval van een dier de dierenambulance? Niet duidelijk!
  De rijksoverheid stelt in een toelichting bij het formulier: “Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig.
  Wanneer is het nou noodzakelijker om naar buiten te gaan dan in een noodsituatie? En kennelijk is het geen noodsituatie als je dringend medische hulp nodig hebt. Wat is dan wel bedoeld? Wie het begrijpt, mag het zeggen. Dat je niet hoeft te verklaren dat je een hond uit moet laten als je een hond aan de lijn bij je voert, dat snap ik wel. En gelukkig kan die hond niet verklaren dat die tot vervelens toe al uitgelaten is. Maar wat er dan ook aan de hand moge zijn, lijkt het me het gemakkelijkst om bij controle te verklaren dat je net uit het buitenland terugkeert (rolkoffer niet vergeten!).
  Maar terug naar onze lijst.
 4. Ik reis naar het buitenland en kan met (reis)documenten aantonen dat ik daarom tussen 21.00 en 04.30 uur buiten ben.
  Wederom: Waarom schriftelijk verklaren als je iets schriftelijk kunt aantonen? Is dat formulier soms nodig omdat de BOA’s zonder formulier niet weten wat de officieel en ambtelijk aanvaardbare uitzonderingen zijn?
 5. Ik ben onderweg van of naar een uitvaart en kan dit aantonen.
  Is het al zo erg met Covid-19 dat crematoria 24/7 doordraaien? Ik denk toch dat de meeste afscheidsceremonies op gangbare uren plaatsvinden. En ook bij een crematie die van 00:45 tot 01:30 uur duurt heb je een uitnodiging of kaartje bij je…
 6. Ik ben onderweg in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar of beroepschriftencommissie en kan dit aantonen.
  Zie 5 mutatis mutandis
 7. Ik ben onderweg van of naar een live-programma en kan dit aantonen met een uitnodiging van de omroep die dit programma uitzendt.
  Ook hier weer de vraag: Waarom moet je iets verklaren wat je veel beter kunt aantonen met hard bewijs? En welke BOA kent zijn BN’ers niet die te pas en te onpas op de buis verschijnen?
 8. Ik ben onderweg van of naar een examen of tentamen dat ik moet afleggen voor mijn opleiding op het mbo, hbo of wo en kan dit aantonen.
  Zie 1 en 5 mutatis mutandis.

Hebben we hier te maken met ambtelijke onzin? Treiterij? Wraak op de burger omdat we het virus maar niet onder de duim krijgen? Echt doelmatig en doeltreffend kan ik dit formulier niet vinden. Het lijkt me niet eens nuttig. Integendeel. Het formulier versterkt alleen nog het beeld van een overheid die het spoor bijster is, in paniek verkeert, competentie, visie en capaciteit mist om overtuigend te kunnen zijn.

Toetje 1:

Het is voor de hand liggend, maar ik heb bij wijze van experiment het Duitstalige formulier ingevuld. De invuller wordt wel verzocht om toelichtingen in het Nederlands (!) of in het Engels te geven. In het Duitstalige formulier staan overal voor de zekerheid ook nog de originele Nederlandse omschrijvingen erbij. 2. Reden (enkelvoud) is in het formulier met Gründe (meervoud) vertaald. Dus heb ik maar alle redenen tegelijk aangevinkt. Dat soort onzin kan gewoon. (Het is tenslotte automatisering van de overheid!)

Toetje 2:

Ik heb de Covid hulplijn gebeld met mijn “journalistieke” belangstelling en heb mijn vragen en dilemma’s voorgelegd. Daar weten ze het nu ook niet meer. Het wordt doorgegeven naar hogerhand, want met een reactie terugbellen, dat kan natuurlijk weer niet.

Belangrijk advies: Knip het formulier uit het plaatselijke sufferdje en bewaar het voor net niet noodgevallen. Vul alvast in wat je in kunt vullen. Maak het af als het acuut wordt. Dat scheelt een boel werk op het verkeerde moment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.