Coronatest

In mijn ouderlijk huis werd bij de geringste symptomen gelijk aan de meest akelige ziektes gedacht. Ik probeer mij daar verre van te houden. Maar als er twee golven van een pandemie over je heen klotsen, begint dat lastig te worden. Nu heb ik me toch maar voor een coronatest opgegeven. Die is morgen, dinsdag.
Tijdens de eerste golf zat ik ook tijden lang goed dicht, moest niezen en hoesten en joeg daarmee menigeen de stuipen op het lijf. Maar dat was in het voorjaar en toen wist ik vast en zeker dat het mijn aloude pollenallergie betrof. De symptomen waren duidelijk en bekend. “Het is maar hooikoorts, hoor! Niks aan de hand!” riep ik dan. En bovendien: Je kon je niet laten testen.

En nu zal het ook wel een gewone najaarsverkoudheid zijn, maar daar kan ik niet echt zeker van zijn. Vooral ook omdat ik van zaterdag op zondag mijn longen zowat uit mijn lijf heb gehoest. Zondag ochtend heb ik meteen een test aangevraagd. En die is dus pas morgen.

Als ik even terugdenk dan voelde ik me afgelopen woensdag al niet helemaal senang meer, beetje rillerig, maar geen koorts. Daarna slecht geslapen. Donderdag best wel brak maar toch meegedaan aan de afgesproken fietstocht over de Veluwe. En misschien had ik met die kou toch maar beter niet in sandalen en met blote voeten moeten fietsen. Enfin, vrijdag leek toch alles weer in orde maar in de avond, zaterdag en toen in de nacht naar zondag ging het van kwaad tot erger.

Met wie heb ik sinds woensdag allemaal contact gehad. En met wie daarvoor? Hoe lang is de incubatietijd? Wie zou ik met dit virus (welk virus het ook moge zijn) al asymptomatisch hebben kunnen besmetten?

Inmiddels komen de hoestbuien minder vaak en ze zijn minder hevig. Wie weet, ben ik morgen wel weer bijna symptoomvrij. Wat zegt een negatieve uitslag dan nog? Kunnen al mijn contacten er wel gerust op zijn? Moet ik de test afzeggen zodat zich in mijn plaats een leraar of een verpleegkundige kan laten testen? En als het daarna toch weer erger wordt?

We weten zo weinig over Covid-19 en de bestrijding ervan hangt van onvermogen aan elkaar. Wat heb je aan dit soort tests? Tenzij de uitslag tegen alle verwachting in natuurlijk positief is (die kans is hoe dan ook klein). En hoe lang duurt het vóór die uitslag er is? Dan moet een aantal mensen snel in quarantaine. Maar ook weer (te) laat.

Dit zit me allemaal niet lekker. Dat zou toch anders moeten kunnen?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.