Opwinding over de kreeft

Een kok schijnt levende kreeften de scharen uit te draaien, vervolgens een mes in zijn pantser te zetten, het vlees eruit te halen en op de barbecue te leggen. Barbaars natuurlijk. Maar of aan het onderdompelen in kokend water door een meerderheid van kreeften de voorkeur zou worden gegeven is mij niet bekend. In elk geval kreeg voornoemde kok heel wat kritiek over zich heen.

Maar de oester dan? Haar lijden duurt veel langer. Haar beschermend omhulsel wordt met een stevig kort mes open gewrikt. Vervolgens wordt haar belangrijkste spier naar het beschermende deksel doorgesneden. Dan ligt zij bloot en onbeschermd – organisch ogenschijnlijk ongeschonden – kansloos te wachten. Is het voor de individuele oester beter om slechts halve dozijnen te bestellen? Als je de eerste geopende oester van een dozijn bent, ben je qua lijdensweg vermoedelijk slechter af. Zeker als je dan nog als laatste wordt gegeten. Of biedt zelfs deze laatste fase nog enige kwaliteit? Wat betekent het voor een oester of zij al dan niet vakkundig koel wordt gehouden? Hoeveel leed betekenen citroensap en mogelijk zelfs peper? Is slurpen en slikken en grotere kwelling dan dood kauwen? Hoogstwaarschijnlijk kun je als oester maar het best door een kreeft worden open geknipt en leeg gesabbeld.

Een gedachte over “Opwinding over de kreeft

  1. Rob

    Vanmorgen vloog er tijdens het fietsen iets in mijn mond.
    Ik hoef verder niet te beschrijven hoe spugend en kokkend het onschuldige vliegje weer naar buiten heb gewerkt.
    Maar zoals je wel begrijpt zonder succes.
    In het nodige speeksel is het beestje verdronken.
    De een zal dit onschuldig dierenleed noemen.
    De ander zal mij van mishandeling betichten.

    Zelf heb ik verder van het mooie weer en de leuke tocht genoten.

    Diervriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.